Aspectes Clau:

Els mercats van començar l’any amb pujades, continuant amb la tendència alcista vista durant l’exercici anterior. El fet que USA i la Xina confirmessin la signatura de la Fase 1 del seu acord comercial a mitjans de gener va animar als inversors. No obstant això, dos esdeveniments van incrementar la volatilitat de manera notable, arribant a esborrar els guanys aconseguits i fins i tot situant en el terreny negatiu als índexs europeus.
El 3 de desembre Estats Units va atacar amb drons l’aeroport de Bagdad posant fi a la vida del general iranià Soleimani. El temor a represàlies dures per part de l’Iran va repercutir en fortes caigudes per a totes les bosses. Després de l’atac de diverses bases estatunidenques a l’Iraq sense causar baixes, Trump va descartar noves accions militars el que va calmar als mercats.
El principal protagonista de gener va ser el coronavirus. A mesura que es van anar coneixent notícies sobre la malaltia les bosses van començar a cedir. La por de poder estar davant d’una epidèmia global que redueixi el creixement del PIB va provocar episodis de vendes importants per a les bosses. La declaració d’alerta internacional per part de l’OMS va portar als índexs mundials a marcar els seus mínims del mes.
El fet que la borsa de la Xina romangués tancada per la celebració de l’Any Nou, va evitar mals majors en els mercats. Els índexs nord-americans a excepció del Nasdaq van tancar el mes completament plans. Els europeus per part seva, van acabar gener amb caigudes. Les dades macro coneguts a Europa van sorprendre negativament, destacant les xifres de creixement del PIB a França i Itàlia que van mostrar una contracció de totes dues economies durant l’últim trimestre de 2019.
El divendres 31 de gener el Regne Unit va abandonar finalment la Unió Europea. No obstant això, queden pendents totes les negociacions comercials entre les dues economies, situació que tindrà una durada d’11 mesos fins a l’última jornada de 2020.

Llegeix l’informe complet clicant aquí: