Aspectes Clau:

Durant setembre les borses van registrar descensos generalitzats destacant els del tecnològic Nasdaq que va cedir prop de el 6%. El principal motiu va ser la gran sobrecompra assolida durant els mesos anteriors. Altres factors baixistes van ser:
– L’anunci d’AstraZeneca suspenent temporalment l’assaig de la seva vacuna contra la COVID-19 fins a dues vegades després de detectar-afeccions severes en 2 pacients.
– L’increment de la tensió entre USA i Xina amenaçant Trump amb sancions a empreses xineses que operen en USA.
Els índexs d’Europa i especialment Espanya, molt castigats pel sector bancari que ha marcat mínims històrics. A més de ser un sector molt cíclic s’ha vist embolicat en un nou escàndol de blanqueig que afectaria grans entitats a nivell global.
En USA, demòcrates i republicans segueixen sense posar-se d’acord sobre el nou programa d’estímuls fiscals. El possible efecte que aquest programa pugui tenir sobre les eleccions de novembre fa que els dos partits es mostrin molt cauts. Els volums estarien entre els 2,2 i els 1,5 bilions de dòlars.
El petroli va experimentar episodis de forta volatilitat arribant a cedir més del 7,50% en algunes sessions després de conèixer que l’Aràbia Saudita va vendre paquets importants de petroli a grans clients asiàtics amb elevats descomptes.
El missatge de el BCE va quedar per sota de les expectatives de mercat, especialment a el no fer referències explícites a el fort repunt de l’EUR vist en setmanes prèvies. Tampoc va bé la compareixença de la Fed al no especificar de forma clara com es va a implementar el canvi d’objectiu sobre la inflació. Així mateix, van descartar mesures concretes per suavitzar el pendent de la corba en la seva part més llarga repercutint això de forma negativa en el mercat de bons €.
Preocupa l’evolució de la pandèmia a Europa i Estats Units. Al Vell Continent, algunes capitals han anunciat tancaments parcials i restriccions a la mobilitat davant el creixent nombre de contagis.