Aspectes Clau:
La recuperació dels mercats vista en els mesos previs va tenir continuïtat durant juny per a la gran majoria d’actius. Destaca especialment el bon to de la borsa nord-americana, amb l’índex Nasdaq assolint nous màxims històrics mentre que l’S & P-500 s’ha anotat el seu millor trimestre des de l’any 1998.
Se segueix apreciant una gran distorsió entre l’economia real i el comportament dels mercats. El principal motiu són les contínues injeccions monetàries realitzades pels bancs centrals. Al juny, el BCE va incrementar el programa de compres en 600.000 milions d’euros superant les perspectives més optimistes. Això no obstant, Lagarde ha reiterat en més d’una ocasió que la recuperació en V no va a succeir i es trigaran diversos anys a recuperar els nivells previs a l’COVID-19.
L’Eurogrup segueix sense aconseguir tirar endavant el Programa de Reconstrucció per a Europa, que permetria a les economies més perjudicades pel coronavirus beneficiar-se d’un programa d’ajudes que suma un total de 750.000 milions d’euros. En contra, es comença a descomptar que el Govern de Trump aprovarà un nou paquet d’estímuls centrat en infraestructures valorat en 1 bilió de dòlars.
Mentre que a Europa s’ha iniciat la fase de reobertura econòmica, diversos països es troben en plena expansió de l’COVID-19. Destaca Estats Units i algunes regions de Llatinoamèrica. La barreja entre eufòria compradora i por a un empitjorament de l’economia si es donen nous rebrots ha portat als mercats a cotitzar amb volatilitats molt elevades.
S’han incrementat les tensions entre la Xina i USA fent que l’acord comercial entre les dues regions s’hagi posat en dubte de forma constant durant tot el mes.
La majoria de sondejos electorals coneguts fins al moment atorguen a Joe Biden una victòria clara sobre Trump. El mercat encara no ha començat a cotitzar aquest nou esdeveniment no previst, però pot ser un generador de volatilitat important durant els propers mesos.
Tot i els molt elevats d’endeutament que es donaran a les economies de la perifèria europea, destaca la contracció experimentada per la TIR dels bons en aquests països. Destaca també l’escalada de l’preu vista en els bons nord-americans que han portat a l’10 anys a cotitzar prop de l’0,70%.

Llegeix l’informe complet clicant a la següent imatge: