Durant la primera quinzena de maig els mercats van cedir lleugerament davant els missatges pessimistes dels Bancs Centrals i una bateria de dades macro en mínims històrics. No obstant això, en el tram final del mes es van apreciar pujades fortes gràcies a l’optimisme generat pel sector farmacèutic i el gran nombre de vacunes i medicaments que hi ha actualment en desenvolupament. A més, moltes economies van iniciar processos de reobertura sense apreciar-se un repunt en el nombre de contagis el que va impulsar l’apetit pel risc dels inversors.
A Europa, un dels principals catalitzadors alcistes va ser el pla de reconstrucció per a ajudar als països i sectors més afectats pel coronavirus. En un primer lloc, Merkel i Macron, de manera unilateral anunciaven la seva proposta de 500.000 milions d’euros en subvencions. Finalment, en l’última setmana de maig l’Eurogrup va ampliar la xifra definitiva fins a 750.000 milions combinant subvencions i préstecs. El mercat va valorar positivament aquest primer acostament a mutualizar deute conjunyir a Europa.
La recrudescència de les tensions entre els Estats Units i la Xina va ser un dels elements més destacats del mes. El president nord-americà va responsabilitzar directament a la Xina de l’expansió mundial del Covid-19. A més, van retornar els conflictes comercials entre tots dos països, posant Trump traves a les companyies tecnològiques de la Xina mentre que el govern de Xi Jinping ha reduït considerablement el volum de compres agrícoles compromeses.
Va destacar la important recuperació experimentada pel petroli. El major optimisme generalitzat i els processos de reobertura econòmics impuls a la commodity que s’anota un +88,38% al maig per a la seva referència WTIi cotitzant ja per sobre dels 35$ per barril.
Cada vegada són més les enquestes que pronostiquen que el candidat demòcrata Joe Biden podria guanyar les eleccions nord-americanes.
El Tribunal Constitucional Alemany va posar en dubte la proporcionalitat del programa de compres de deute executat pel Bundesbank i dissenyat pel BCE. El tribunal alemany dóna un termini de 3 mesos al BCE perquè justifiqui les compres realitzades i sembra dubtes novament sobre el programa d’estímuls monetaris de la institució europea.

Llegeix l’informe complet clicant a la següent imatge: