Informe mensual de mercat – juny 2024

La renda fixa va aconseguir moderar la seva rendibilitat durant el juny, tot i que va tancar el mes lluny dels nivells de TIR mínims assolits. Per la seva banda, Wall Street continua obviant completament la macroeconomia i va aconseguir anotar-se nous màxims històrics.

La primera setmana del mes el BCE va complir amb el que s'esperava i va retallar tipus en 25 punts bàsics portant així el nivell de referència fins al 4,25% després de mantenir-los al 4,50% durant 9 mesos consecutius. El discurs posterior de Lagarde no va ser especialment acomodatici per als interessos del mercat després d'indicar que aquesta primera retallada no implicava l'inici d'un full de ruta programat sobre baixades de tipus futures.

Per part seva, la Fed va mantenir els tipus sense canvis en el 5,5% nivell que s'ha repetit durant els últims 12 mesos. Hi ha una clara divisió entre els diferents membres de la institució ja que alguns es van mostrar partidaris de no moure els tipus aquest exercici mentre que altres consideren oportú fer entre 1 i 2 retallades. A nivell positiu, destaca la convicció de retallar tipus de forma notable durant el 2025 i el 2026 (100 punts bàsics per exercici).

El resultat de les eleccions europees va desencadenar en un increment fort de la volatilitat, afectant especialment els actius francesos. El partit d'ultra dreta de Le Penn va obtenir més vots que el de l'actual president Macron, cosa que va repercutir en la convocatòria d'eleccions anticipades. El sector financer gal es va veure especialment castigat mentre que la prima de risc del deute francès va repuntar notablement.

A la jornada del 20 de juny l'S&P-500 va arribar als 5.505 punts, cota que passa a ser el nou màxim històric registrat per l'índex. Tot i això, els ascensos s'estan donant amb una amplitud de mercat molt baixa; mentre que els valors de més concentració registren ascensos voluminosos, la immensa majoria del mercat puja poc, res o fins i tot registra caigudes per al present 2024.

L'elevada concentració dels índexs en desvirtua el comportament. Al tancament del juny, les 10 accions de més pes dins de l'S&P-500 representaven el 37% de tot l'índex. En termes de rendibilitat, les denominades 7 magnífiques expliquen per si soles prop de 2/3 del +14,48% que ha aconseguit l'S&P-500 el primer semestre del 2024.

Continua destacant el performance de NVIDIA, sent el màxim exponent de la gana per la intel·ligència artificial que mostra actualment el mercat. Els títols de la tecnològica nord-americana acumulen una revaloració del +150% el primer semestre. Durant algunes sessions de juny, va arribar a ser l'empresa de més capitalització del món, superant els 3 bilions de dòlars. A manera comparativa, únicament hi ha 7 països al món amb un PIB superior a la capitalització actual de NVIDIA.

La inflació nord-americana va registrar una xifra menor a l'esperada, aspecte que va actuar com a catalitzador alcista per al deute. Tant les corbes europees com la nord-americana van experimentar descensos en les rendibilitats. Els repunts de preus van arribar a ser significatius, i la referència USA va arribar a 10 anys a tocar el 4,22% de TIR. Tot i això, una dada d'ocupació als Estats Units molt superior a la prevista pel mercat, va frenar l'espiral compradora. Finalment, les corbes van aconseguir tancar el juny per sota d'on van començar el mes, però van quedar lluny dels nivells mínims de TIR assolits. L'anteriorment comentada referència USA a 10 anys va finalitzar el mes al 4,40%.

També va ser rellevant la volatilitat registrada pel petroli. La commodity va caure amb força durant les primeres sessions de juny fins a marcar un mínim de 4 mesos als 72,5$ per barril a la referència WTI. Tot i això, durant la resta de sessions el preu del barril ha repuntat de forma ininterrompuda, tancant juny en els 81,54$, fet que suposa una revaloració mensual del +5,91%. De moment, el mercat està obviant les possibles repercussions que un increment dels costos energètics pot tenir a la inflació, aspecte que en mesos com l'abril passat va suposar un clar generador de volatilitat.