Informe Mensual de Mercats – Desembre 2024
El desgastament experimentat pels índexs de Wall Street i el repunt vist per la TIR dels bons van deixar els mercats sense rally de Nadal aquest desembre.
La renda variable nord-americana va tenir dues etapes clarament diferenciades. Durant les primeres sessions del mes, va prosseguir la tendència alcista vista al novembre, cosa que va permetre que l'S&P-500 arribés a nous màxims històrics a les portes dels 6100 punts. Això es va aconseguir gràcies a les 7 magnífiques, ja que la resta del mercat va registrar descensos de forma generalitzada.
A la segona quinzena, les 7 magnífiques es van unir a l'espiral de vendes, eliminant així tot el guanyat durant el mes i portant l'S&P-500 a tancar el desembre amb una rendibilitat del -2,50%. Valors com Tesla van arribar a cedir un -17,60% des dels màxims assolits a començament de mes. Destacar el comportament d'índexs com el Dow Jones, que va encadenar 10 sessions consecutives de descensos, fet que no es donava des de 1978.
Malgrat el mal comportament del desembre, Wall Street encadena el seu segon any consecutiu amb rendibilitats de doble dígit. L'índex S&P-500 va tancar el 2024 en els 5881,63 punts, cosa que implica una rendibilitat anual del +23,31%.
Per la seva banda, el mercat de bons també va experimentar caigudes significatives en el preu, amb el consegüent repunt de rendibilitats. La referència USA a 10 anys va tancar l'any amb una TIR del 4,57%, a prop dels nivells màxims assolits el 2024 i lluny del 3,88% on va començar l'exercici, cosa que implica una caiguda en preu del -5,15%.
Un dels principals factors baixistes va ser la Fed. Tot i que la institució va complir amb les expectatives i va retallar tipus en 25 punts bàsics, els comentaris posteriors de Powell van ser molt mal rebuts pel mercat:
- Un dels membres de la Fed es va mostrar contrari a retallar tipus.
- Es va parlar reiteradament del risc inflacionista i del canvi de conjuntura després de la victòria de Trump a les últimes eleccions.
- La majoria de membres es mostren còmodes amb 1 o 2 retallades el 2025, una xifra inferior a les estimacions de mesos anteriors.
Les borses van patir caigudes importants després de la reunió de la Fed, tancant l'S&P-500 aquella sessió cedint un -2,95%, el Nasdaq un -3,60% i el Russell 2000 de petites companyies un -4,39%.
Tampoc va agradar al mercat que la inflació repuntés per segon mes consecutiu. L'IPC USA va pujar al +2,7% des del +2,6% anterior. Va preocupar més l'índex de preus de producció, que en pujar molt més del que s'esperava (+3,0% vs. +2,4% anterior) va tornar a posar sobre la taula els temors inflacionistes que el mercat havia donat per superats.
A Europa, el BCE també va retallar tipus en 25 punts bàsics, portant així el nivell de referència al 3,0%, un moviment que estava totalment descomptat pel mercat. A diferència de les perspectives de la Fed, s'espera que Lagarde segueixi amb un ritme elevat de baixades de tipus el 2025, arribant a descomptar entre 4 i 5 retallades durant el proper exercici.
L'ampliació del diferencial de tipus entre Fed i BCE que el mercat preveu va permetre que el dòlar seguís amb la revaloració iniciada al darrer trimestre. La relació de canvi entre l'EUR i el USD va tancar el 2024 en l'1,0354, el nivell més baix registrat en tot l'exercici. Aquest nivell implica una caiguda del -6,21% per a l'EUR/USD el 2024.
Els riscos geopolítics es van revifar al desembre. En primer lloc, a la crisi política alemanya s'hi suma França, un país que també es troba amb serioses dificultats per formar un govern estable i aprovar uns pressupostos per al proper exercici. A això cal afegir-hi la caiguda del règim d'Al-Assad a Síria, després de la presa de diverses ciutats per part de radicals insurgents sirians. Dos dels principals oleoductes cap a Europa passen per Síria, fet que va repercutir en alces properes al 5,50% per al petroli al desembre.