Informe Mensual de Mercats – Setembre 2024

La reunió de la Fed de mitjans de mes va acaparar l'atenció del mercat durant el setembre. El focus del mercat canvia de la inflació al creixement, ja que es descompta completament que s'aconseguirà “l'aterratge suau” als Estats Units.

A la jornada del 18 de setembre, la Reserva Federal Nord-americana va retallar tipus en 50 punts bàsics portant el nivell de referència al 5,0% des del 5,5% anterior. Han passat 30 mesos des de la primera pujada de tipus el març del 2022, amb 16 mesos seguits d'ascensos posteriors i amb un total de 14 mesos consecutius amb els tipus en un nivell màxim del 5,5%.

El mercat descompta 2 retallades addicionals el 2024 , cadascun de 25 punts bàsics. A més, es mostra molt optimista de cara al proper exercici, descomptant un full de ruta de la Fed que portaria els tipus fins al 3,5% el desembre del 2025.

El Banc Central Europeu va complir les expectatives i va realitzar la seva segona retallada de tipus el 2024. El nivell de referència va baixar 25 punts bàsics fins al 3,5%. Encara que Lagarde va descartar que es doni una espiral continuada de descensos, el mercat espera entre 1 i 2 retallades addicionals per al present exercici i fins a 100 punts bàsics de baixades el 2025.

El mes va començar amb caigudes significatives per a la renda variable. El Nasdaq va arribar a cedir prop d'un 6% durant les primeres 5 sessions de setembre , sent aquesta la seva pitjor setmana des de novembre de 2022. L'estacionalitat típica del mes sumat a la rotació des de les "7 magnífiques" cap a valors més defensius va ser el principal motiu explicatiu.

Tot i això, durant les 3 setmanes següents, Wall Street va experimentar ascensos continuats, fet que va permetre assolir nous màxims històrics a l'índex S&P-500 que en la jornada del dia 26 va tocar els 5767,37 punts.

La retallada de tipus de la Fed juntament amb unes perspectives de creixement estable van actuar com a catalitzadors, permetent que els valors cíclics, growth i tecnològics tornessin a liderar els ascensos, encara que la resta de tipologies de valors també van registrar pujades. L'S&P-500 va finalitzar el mes amb una rendibilitat del 2,02% trencant així la pauta de comportament negativa habitual del setembre , cosa que sol augmentar-se en anys electorals.

Pel que fa a la renda fixa, aquesta va tenir un doble comportament al setembre, aconseguint ascensos de preus durant la primera meitat del mes per després corregir de manera continuada al llarg de la segona quinzena. L'expectativa de retallades de tipus per part de la Fed va portar la referència USA a 10 anys a cotitzar amb una TIR mínima del 3,60% nivell que no s'assolia des del juny del 2023. Després de la reunió de la Fed es van donar correccions en preu per a la totalitat de la corba USA. Tot i això, al tancament de setembre tots els venciments a excepció del 30 anys cotitzaven amb nivells de TIR inferiors respecte als registrats a tancament del 2023.

El comportament de les corbes europees va ser similar , encara que els moviments se cenyeixen als venciments mitjans i curts ja que el llarg termini es manté estable o fins i tot experimenta repunts de TIR.

A nivell geopolític, van destacar els següents assumptes:

  • El primer debat entre Kamala Harris i Donald Trump es va saldar amb una victòria a favor de la candidata demòcrata, aconseguint així millorar notablement a les enquestes.
  • Augmenta la tensió a l'Orient Mitjà davant els continus fronts oberts per part d'Israel. Al tancament de mes, no es descarta una possible incursió terrestre al Líban.
  • Al Japó, el nou líder de l'actual partit al Govern presenta un to molt més restrictiu respecte a les polítiques econòmiques a implementar, cosa que va llastar les borses i va repercutir en ascensos significatius del ien contra la resta de divises.