Aspectes Clau:

Durant les primeres sessions del mes, els mercats van continuar amb els descensos vistos al setembre davant la por a un possible escenari estanflacionista. Les xifres d’inflació publicades continuen mantenint-se a cotes molt elevades (5,4% als EUA i 3,4% a Europa) mentre que els principals indicadors de creixement mostren senyals de deteriorament. A això va contribuir en gran mesura la important escalada dels preus de l’energia. Va destacar el petroli que en la seva referència WTI va assolir un màxim de 85,41$/barril nivell que no es tocava des del 2012.
Tot i això, les borses van revertir completament la tendència i van permetre tancar el mes amb guanys importants arribant-se a veure nous màxims històrics a Wall Street. A l’octubre comença un període estacionalment alcista que sol durar fins al tancament de l’any. A més, en aquesta ocasió va ajudar una arrencada molt positiva de la campanya de resultats corresponent al 3T. La lectura de les actes de la Fed va confirmar el possible calendari del Tapering. S’anunciaria de manera imminent durant la reunió del novembre. Arrencaria al desembre i finalitzaria a mitjans del 2022. Es reduiria en 15.000 milions al mes el volum de compres. Cal destacar el fet que únicament la meitat dels membres de la Fed es mostren partidaris de pujar tipus abans del desembre del 2022.
Per la seva banda, a la reunió del BCE es va tornar a confirmar que per a la institució el repunt de la inflació continua sent temporal. Tot i això, Lagarde va comunicar que els nivells de preus elevats serien més duradors del previst i que abans d’iniciar una caiguda a l’IPC probablement es veurien més ascensos.
Pel que fa al deute, es va apreciar un notable repunt de la volatilitat, tant als EUA com a Europa. La TIR del 10I USA va pujar fins a l’1,70% per després caure amb certa intensitat. Des que va començar l’actual tendència a la baixa a mitjan agost, el 10 anys nord-americà s’ha deixat prop d’un 4,0% en preu. A Europa va prosseguir la tendència negativa que els bons governamentals mostren durant els últims mesos. L’efecte contagi de les emissions corporatives comença a ser important. Destaca la referència del 10 anys alemany que va arribar a cotitzar a prop del terreny positiu quan a l’agost situava el TIR prop del -0,50%.

Clica a la imatge per consultar l’informe complet: