Aspectes clau:

Al novembre, les borses van tenir dues etapes clarament diferenciades. Durant les primeres setmanes, després d’una molt positiva campanya de resultats als Estats Units i l’inici del període estacionalment alcista, Wall Street va aconseguir marcar nous màxims històrics. Tot i això, en les últimes jornades del mes, l’aparició de la variant òmicron del COVID-19 va eliminar completament tots els ascensos registrats. Els Bancs Centrals van ser protagonistes destacats al novembre.
– Va sorprendre el to més lax del que s’esperava per part del BC d’Austràlia i el del Regne Unit. Pel que fa a aquest últim, el mercat descomptava una pujada de tipus que finalment no es va donar.
– Per la seva banda, Lagarde va afirmar de manera literal que era gairebé impossible que es donessin pujades de tipus per part del BCE el 2022.
– La Fed va confirmar el calendari del Tapering. S’iniciarà a finals de novembre, finalitzarà a mitjans del 2022 i implicarà una reducció de les compres mensuals de 15.000 milions.
– Biden va renovar Powell com a governador de la Fed per a un nou mandat de 4 anys, cosa que no va asseure bé al mercat de bons que va experimentar descensos després de conèixer-se la notícia.
El risc d’estanflació continua sent una de les preocupacions principals dels inversors. Les dades macro conegudes segueixen contraient-se mentre que la inflació repunta a nivells elevats. Va destacar la dada nord-americana, amb un índex de preus creixent al +6,20% interanual, molt per sobre de les previsions. Cal remuntar-se al 1990 per trobar un nivell d’inflació tan elevat. A mitjan mes la situació del COVID a Europa va empitjorar de manera significativa. Destaquen Alemanya i Àustria, on l’escalada de contagis va assolir nivells alarmants. Àustria va anunciar el confinament total durant 20 dies i l’obligatorietat de vacunar tota la població.
A la sessió corresponent al divendres 26 de novembre es va donar a conèixer el descobriment d’una nova variant del COVID. Aquesta presenta 32 mutacions respecte del virus original (el doble que la variant Delta). El temor que aquest nivell de mutacions faci que les vacunes actuals no tinguin efecte, va enfonsar els mercats en aquesta jornada. Va ajudar a les caigudes el fet que Wall Street es trobés a mig gas per la festivitat d’Acció de Gràcies.

Clica a la imatge per llegir l’informe complet: