Aspectes Clau

Tradicionalment, el setembre mostra una pauta estacional negativa, sent un dels pitjors mesos de l’any per a les borses. En 2021 això no va ser una excepció. Els índexs borsaris van cedir de mitjana prop de l’4,0% destacant el tecnològic Nasdaq a el deixar-se un 5,73%. La promotora immobiliària xinesa Evergrande va ser un dels principals generadors de volatilitat a l’trobar-se prop de l’default. Es tracta de la segona promotora de país per grandària, compta amb un passiu de 300.000 milions de dòlars (representa el 2,4% de l’PIB xinès). La companyia no va poder fer front als seus compromisos de cupons i preocupa la manca d’una posició clara de Govern Xinès sobre un possible rescat, així com l’efecte contagi global.
L’esperada reunió de la Fed va comportar un primer esbós de l’calendari per al Tapering. La reducció de el programa de compres s’anunciaria el mes següent, iniciant-se al desembre i finalitzant al juny 2022. L’anterior implicaria minorar les compres en 20.000 milions cada mes. Un altre dels missatges importants és la desvinculació de l’Tapering a futures pujades de tipus, cosa que no s’espera fins a finals de 2022 com a molt aviat.
L’anunci de la Fed va repercutir negativament en el mercat de deute, repuntant la TIR de l’10Y USA fins a nivells de l’1,56%. Per la seva banda, el deute europeu va prosseguir amb els descensos en preu (repunt de TIR) iniciats a mitjans d’agost. L’efecte contagi sobre el deute corporatiu va ser evident, fent que tant Investment Grade com High Yield tinguessin un mal performance al setembre. Les xifres d’inflació conegudes segueixen sent molt altes, tant a Europa (+ 3,0% interanual) com als Estats Units (+ 5,3% interanual). Tenint en compte el deteriorament dels indicadors de confiança i el menor ritme de creixement esperat, un escenari d’estagflació és altament probable per als pròxims mesos.
A Alemanya, les eleccions federals es van saldar amb la victòria de el partit Socialdemòcrata SPD amb un 25,7% dels vots davant el 24,10% dels Conservadors de l’CDU. Tot i el gir a l’esquerra i de la fi de l’era Merkel, el mercat va rebre de forma positiva el resultat. Això es deu al fet que el vencedor és l’actual ministre de Finances i l’entrada de partits radicals tant d’esquerra com de dreta sembla descartada.

Clica a la imatge per llegir l’informe complet: