Aspectes Clau

Les borses mundials es van anotar guanys de forma generalitzada durant l’agost. Va destacar el baix nivell de volatilitat al llarg de tot el mes, cosa que no sol ser habitual ja que la falta de volum típica de el període estival fa que els moviments es magnifiquin.
A nivell geopolític, la crisi humanitària viscuda a l’Afganistan va ser un dels incidents rellevants del mes. Aquest esdeveniment va generar algun episodi temporal de vendes, però amb molt poc recorregut. És d’esperar que, en el curt i mig termini, les tensions entre Occident i Orient Mitjà s’intensifiquin i puguin donar-se pics de volatilitat.
El principal protagonista del mes va ser el Simposi de Jackson Hole. Es tracta d’una reunió anual celebrada cada mes d’agost a la qual, Banquers Centrals de tot el món es congreguen per tal de determinar la situació global a nivell monetari. En els últims anys ha cobrat especial rellevància ja que després de finalitzar s’han anunciat mesures de calat, especialment per part de la Fed. Finalitzada la reunió de 3 dies, Jerome Powell va pronunciar un discurs que va agradar a l’mercat al no concretar una data determinada per al inici de l’Tapering. Es descomptava que s’anunciaria seu inici amb una data específica. A el no ser així les borses van entendre que els estímuls monetaris romandrien actius durant més temps.
La renda fixa nord-americana va experimentar episodis de volatilitat durant tot el mes. La TIR d’el bo governamental a 10 anys als EUA va oscil·lar entre el 1,17% i el 1,36% el que pot considerar-se com una banda de fluctuació àmplia, donat el tipus d’actiu de què es tracta. Per la seva banda, els bons governamentals europeus van experimentar repunts en la seva TIR de forma continuada al llarg d’agost. Això es va donar en totes les corbes i en tots els terminis amb el conseqüent efecte contagi sobre els bons corporatius.
Va destacar la volatilitat l’or, especialment durant les primeres jornades del mes. La commodity va arribar a deixar-se més de el 6% en 2 jornades perdent la cota dels 1.700 $ / Oz. Tot i això, durant la resta d’agost el metall va experimentar ascensos que el van portar a recuperar tot el perdut tornant a cotitzar en nivells propers als 1.800 $ / Oz.
Clica sobre la imatge para veure l’informe complet: